14 september 2017 ~ 0 Comments

Kontokredit – Smartare än SMSlån?

Det händer att vi då och då behöver ett mindre tillskott i kassan. Kanske har du råkat ut för att någon oförutsedd kostnad ett par dagar innan den 25:e? Isåfall är du inte ensam. Har man ingen buffert för oförutsedda kostnader så måste man se sig om efter andra alternativ. Två av dessa alternativ är kontokredit och SMSlån.

Om kontokredit

kontokredit pa natetAtt skaffa kontokredit (kallas ibland även onlinekontokredit och erbjuds av kreditbolag istället för banker) innebär att man ansöker om en kredit på låt säga 10 000 kr. Man behöver inte ta ut dessa 10 000 kr direkt utan krediten på 10 000 kr är innestående och kostar inget så länge man inte nyttjar den. Så låt säga att tvättmaskinen går sönder vilket innebär reparationskostnader på 2700 kr. Har man inte 2700 kr tillgängligt så kan man nyttja sin kontokredit genom att plocka ut 2700 kr. Även om man är beviljad kredit på 10 000 kr så behöver man då endast betala ränt på 2700 kr.

Om SMSlån

SMSlån är små lån. Oftast handlar det om belopp på mellan 100 kr till 10 000 kr. Ansökan gör man via mobilen eller internet och blir man beviljad ett lån så brukar utbetalningen ske relativt snabbt. Ibland så snabbt som samma dag som ansökan men oftast kan det ta ett par dagar sedan man skickade in ansökan. I exemplet ovan hade man förmodligen behövt låna 3000 kr eftersom de vanligaste smslånebeloppen är i tusental. Således hade man fått 300 kr ”för mycket” som man också blir tvungen att betala ränta för.

Vilket är bäst – kontokredit eller SMSlån?

Enligt vårt tycke är kontokrediten bättre än SMSlån. Anledningen är att man kan låna exakt så mycket man behöver och därmed inte behöver låna och betala ränta fr högre belopp än man faktiskt behöver. Kontokrediten är också smidigare då man endast behöver göra en ansökan. Tänk dock alltid på att i första hand försöka bygga upp en buffert på egen hand för oförutsedda kostnader. Det är det allra smartaste.

Comments are closed.