24 november 2015 ~ Kommentarer inaktiverade för Kritik mot låneskydd

Kritik mot låneskydd

Att teckna ett låneskydd när ett lån tecknas skapar en viss trygghet. Men det är en trygghet som uppförstoras för mycket av lånegivarna. Det är i alla fall vad Konsumentverket menar efter att de granskat ett flertal kreditgivare och det sätt som dessa marknadsför denna produkt.

Det är då inte små aktörer som får mest kritik utan bland annat storbanker som Swedbank och SEB.

Granskning visar svagheter

Under hösten har Konsumentverket genomfört en undersökning av 14 olika banker och kreditgivare samt försäkringsbolag. Detta med målet att se på hur låneskydd marknadsförs. Överlag ges mycket dåligt resultat. Samtliga försäkringsbolag får hård kritik och när det kom till låneföretaget var det över hälften (8 av 14) som fick rejäl kritik.

Det som kritiken främst vänder sig mot är:

Marknadsföring: Här spelar många gånger företagen på en onödigt förstorad oro. Utöver det framställs skyddet som betydligt mer komplett än vad det egentligen är. Det ser ut som att man alltid får ekonomisk ersättning vid sjukskrivning eller arbetslöshet. Men när det finstilta blir läst framgår det att det finns en rad olika undantag.

Information: Just de begränsningar som finns i låneskyddet nämns inte heller tydligt på hemsidor och i de informationsblad som finns till låneskydden. Bland annat gäller inte försäkringen i många fall om skador är relaterade till nack- eller ryggbesvär. Just de besvär som är vanligaste orsaken till sjukskrivning.  Utöver det framgår inte kvalificeringstiden med tydlighet.

Avtalsvillkoren: Även om försäkringsbolagen och kreditbolagen hade varit tydligare med att visa upp information kring avtalen så menar konsumentverket att det finns svagheter gällande avtalen i sig själva. Detta då det i vissa fall finns för många begränsningar.

Utöver storbanker finns Ellos och elbolaget Fortum med på listan över kritiserade bolag.

Comments are closed.