24 november 2015 ~ Kommentarer inaktiverade för Låneskydd kan avgöra lånegivare

Låneskydd kan avgöra lånegivare

De flesta som väljer kreditgivare gör detta utifrån vilken ränta som fås. Man jämför via låneförmedlare, eller på egen hand, och väljer sedan det bästa alternativet. Sedan tas beslutet om låneskydd ska tecknas.

Det många inte tänker på är att låneskyddet skiljer så mycket i pris och utförande att det mycket väl kan vara en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till vid val av lån. Vi ska ta några punkter som visar på detta:

  • Pris

Alla har samma sätt att räkna ut priset. Det är en viss procent på kvarstående låneskuld. Det kan exempelvis vara 0,8 % eller 0,65%.

Om ett lån är på 100.000kr betyder det att priset är 800kr eller 650 . En skillnad på 150kr varje månad. Över ett år skulle det alltså bli en skillnad på 1800kr. Detta förutsatt att ingen amortering sker. Men i detta räkneexempel har detta inte tagits med.

1800kr är 1,8% av lånebeloppet.

Därmed kan ett lån med 5,2% ränta vara billigare än ett på 4,8%. Om man väljer det billigare alternativet på låneskydd.

  • 100 eller 50 % sjukskrivning

Många låneskydd aktiveras enbart om personen är sjukskriven eller arbetslös till 100%. Men så finns det de som har gränsen på 50%. Att det är fler som innefattas av detta skydd är en självklarhet. Även de som blir sjukskrivna till 50% kommer att få en starkt minskad inkomst. Kan det vara värt att välja ett lån som är lite dyrare för att en större trygghet? Kanske.

  • Hur länge och hur mycket

Även gällande hur länge som ersättning ges kan variera. En vanlig modell är att låneskyddet ger ersättning i upp till ett år. Men det finns även de som ger längre tidsperiod. Utöver de skiljer de sig gällande hur mycket som ersätts. Vissa ger enbart exakt den månadsbetalning som låntagaren förväntats betala medan andra betalar mer.

 

Tags:

Comments are closed.